Too Much Tulle Blog | Bryllupsblog fuld af inspiration og DIY

FacebookBloglovinVimeoRSSKontakt

Hæklet legemad

I et års fødseldagsgave til min datter (+ hendes veninde) havde jeg hæklet en masse legemad. Meget af det kommer fra bøgerne Hæklet frugt og grønt samt hæklede cupcakes, men enkle af tingene havde jeg selv fundet på.

Alt frugt og grønt i kurven (bortset fra vindruer) samt cupcaksene kan du finde opskrifter på i disse bøger:

jeg vil prøve at beskrive hvordan jeg har lavet de resterende ting her.

Rugbrødsmadder:

Selve rugbrødet er hæklet i alm brunt bomuldsgarn i stangmasker, hvor stort du vil have det bestemmer du helt selv. start med at hækle en række luftmasker på den bredde du ønsker brødet og hækl så samme antal stangmasker tilbage. hver række vendes med en luftmaske. 

Spegepølse:
Hæklet i alm. rødt bomuldsgarn. Start med at lave 2 lm og gå tilbage i den første og hækl 6 fm (6fm) . Næste runde hækler du 2 fm i hver fm (12). Næste runde udvider du igen med 6 fm så du tager 2 fm i hver anden fm (18). 4. runde udvider du igen med 6 fm så du laver 2 fm i hver 3. fm (24). Du fortsætter med at udvide med 6 fm i hver runde til du synes spegepølsen er stor nok. Til sidst broderes små hvide pletter på med hvidt garn.

Æggeskive:
Samme princip som spegepølsen ovenover. de første 3 omgange laves med gul snor og resten med hvid. Broder små grønne purløg oven på med grønt garn.

Salatblade:
Lav en række lm i en lidt længere længde end du ønsker salaten skal være. hækl nu 2-3 fm i hver lm. Ønsker du salaten bredere hækler du igen 2-3 fm i hver fm.

Mayonaise/remoulade:

Hækl en række luftmasker - lidt længere end du ønsker den færdige strimmel skal være. Hækl så 2-3 fm i hver luftmaske.

Pizzaslice:
start med at lave 2 lm og hækl en stgm tilbage i den første lm. hækl 3 stgm i den ene stgm. udvid hveranden række med en stgm i hver ende.

Dvs 1.række = 1 stgm
2. række = 3 stgm
3. række = 3 stgm
4. række = 5 stgm
5. række = 5 stgm
6. række=  7 stgm
7. række = 7stgm
osv.

Ønskes bredere stykke kan du udvide med to stgm for hver række og ønskes smallere stykke kan du udvide med 2 stgm i hver 3. række.

Det første stykke er hæklet med dobbeltgarn hvor det ene er rødt og det andet hvidt. Det sidste stykke er hæklet med gult og brunt og ombukket en gang til sidst for at lave en kant på pizzaen.

Peberronien laves som spegepølsen, bare stop efter få runder. 

Vindruer:

Lav små lidt aflange kugler - ca 14-15 styks. Jeg varirede mine lidt i størrelse men har ca gjort sådan her:

lav 2 lm og hækl 4 fm i først lm.
Hækl 2 fm i hver anden så du ender på 6 fm.
Hækl 2 fm i hver anden fm så du ender på 9.
Hækl en fm i hver 3. fm (12)
Formindsk med 3 på omgangen (9) (begyndt at fylde vat i)
Formindsk med 3 på omgangen (6)
forminsk med 2 på omgangen (4) og sy sammen og lad der være en lang snor tilbage til at sy fast.

Som sagt varierede mine i størrelse og dette her bre sådan ca hvad man kunne gøre...

Hækl en 5-10 cm lm af brun garn. hækl 2 fm i hver lm. luk af. På stænglen syes de forskellige druer fast.  sørg for der er et par centimeter i toppen hvor der ikke syes druer fast.

Hæklet pasta

Pastaen er lavet ud fra fri fantasi og det er en måneds tid siden jeg lavede dem så må lige se om jeg kan genkalde det fra hukommelsen. så lad evt. være med at følge opskrifterne slavisk men tag dem som inspiration. 

Hæklede skruer:

Hækl en række lm ( ca 5-7). Lav 2-3 fm i hver lm. ønskes pastaen større eller mindre lver du abre flere/færre luftmasker til at starte med.

Hæklede penne:


9 luftmasker + 1 lm til at vende med Rk 2: 2 fm i første fm, fm i hver fm, tag ind til sidst. 1 lm til at vende Rk 3: fm i hver fm. I lm til at vende Rk 4: 2 fm i første fm, fm i hver fm, tag ind til sidst. 1 lm til at vende Rk 5: fm i hver fm, inden sidste fm laves to fm. 1 lm til at vende Rk 6: tag ind, fm i hver fm, i sidste fm laves to fm. 1 lm til at vende Rk 7: fm i hver fm, 1 lm til at vende Rk 8: tag ind, fm i hver fm, tag ud. Lm Rk 9: fm i hver fm afslut med km Hæft ender og Sy sammen.

Hæklede sløjfer:

Hækl en række lm ( ca 3-4 cm) hækl fastmasker frem og tilbage i samme højde som bredde, evt lidt kortere. i enderne hækler du små takker - jeg har fundet en billedguide HER. Sy dem sammen på midten så de folder som på billedet :)

Skriv en kommentar

Hæklet (dukke)tæppe

Jeg har lavet nogle små fine dukketæpper af bedstemorfirkanter. Det behøver jo som sådan ikke være dukketæpper, man afgører jo helt selv hvor mange firkanter man laver, og når man først forstår princippet i dem kan man også nemt lave dem både større og mindre :)

Disse dukketæpper indeholder 20 lapper.

Materialer:
Hæklenål, jeg har brugt 3,5 - se på garnet hvad der passer til.
Garn. der er brugt 50 gram (et bundt) af den lilla samt rester af den gule, pinke og hvide. I alt måske ca 100 gram.
Nål til hæftning af ender

En firkant laves således:

1. omgang:
Du laver to lm og i den første lm laver du 3 lm og 2 stgm. (det ligner 3 stangmasker). derefter 2 lm, 3 stgm, 2 lm, 3 stgm, 2 lm, 3 stgm og til sidst 2 lm og samler med en km. du trækker snoren igennem afslutter og klipper af så der er en ende der senere kan hæftes. Nu ser det ud som på billedet nedenunder:


2. omgang:
der hvor der er 2 lm kaldes for lm-bue, og i en af dem trækker du snoren igennem og laver 3 lm. Se evt dette billede for at se hvordan man starter på ny farve:

Nå, men når du har lavet dine 3 lm i lm-buen laver du 2 stgm mere i buen (så det ligner du har 3 stgm), så 2 lm, 3 stgm i lm-buen. Derefter laver du 2 lm igen og 3 stgm i lm-buen, 2 lm og 3 stgm igen i lm-buen.

sådan fortsætter princippet hele vejen rundt. hver lm-bue (i alt 4) indeholder 3 stgm, 2 lm og 3 stgm. afslut med km og klip af så enden kan hæftes.

3. omgang

Nøjagtig samme princip som runden før. Start i en tilfldig lm-bue med 3 lm og 2 stgm (udgør 3 stgm). derefter er princippet hele vejen rundt 2 lm og 3 stgm. I hvert hjørne skal der laves 3 stgm, 2 lm og 3 stgm. ligesom på billedet nedenunder.

4. omgang

Jeg valgte at lave en 4.omgang. man kan også stoppe efter 3, eller man kan forstætte til 5 og 6 hvis man ønsker. Princippet er det samme med skiftevis 3 stgm og 2 lm.

Der findes sikkert flere uddybende opskrifter eller videoer af princippet rundt omkring på nettet, men når du først har lavet en er resten meget nemt :)

Sammensygning

Jeg har valgt at hækle dem sammen med kædemasker i samme farve som den yderste omgang. Jeg har lagt 2 lapper sammen og hæklet sammen i de yderste maskeled kun. Man kan også køre hæklenålen igennem alle 4 maskeled, det er op til en selv hvad man synes bedst om. Opskrift på denne type sammenhækling ses HER (dog sammenhæklet i inderste maskeled).

Med denne metode ser forsiden sådan her ud:

og bagsiden sådan her ud:

Man bestemmer jo helt selv hvad man vil have til at være ret og vrang, bare husk at vende dine lapper efter hvad du ønsker :)

Kanter

Der findes flere måder at lave kant på. På det lilla tæppe er der 2 omgange stangmasker og på det blå er der en enkelt række stangmasker. På det lyserøde/grå tæppe er der først to omgange grå stangmasker og så en omgang lyserøde muslingeskaller. Muslingekanten er lavet ved at lave 7 stgm i en stgm, springe en over, fm i stgm, fm i stgm, sprunget en over og igen 7 stgm i samme stgm osv.

Et færdigt tæppe med 4x5 firkanter + kant måler ca 35x43 cm

Skriv en kommentar

Hæklet julesok

Jeg har været på jagt længe efter den perfekte hækle-opskrift på en julesok til Vigga til december måned og endelig fandt jeg den på Lutter Idyl. Nogen vil måske mene det ikke rigtig er sæson for julesokker - men det er jo netop nu man skal lave sådanne projekter så de er klar ;)

Opskriften er ret simpel op består af 16 sekskantede lapper der bare hækles sammen!

I kan finde opskriften på sokken/lapperne HER.

Jeg har valgt noget lidt tyndere garn at hækle min julesok i, og har derfor lavet en ekstra runde på sekskanterne så den istdet for "5 omgange stangmasker + 1 række fastmasker" består af "6 omgange stangmasker og 1 række fastmasker".

Lidt billeder fra processen:


Garnet jeg har brugt er fra Stof2000 og hedder Bonita. Det passer til pind 2,5-3. Jeg har brugt en pind str 3. Garnet er 50% akryl, 25% uld og 25% nylon.

De 16 lapper er lagt op sådan som sokken skal hækles sammen - husk at se på opskriften hvor lapperne IKKE skal hækles sammen med den lap ved siden af.

Jeg valgte den "nemme" løsning og bare hækle lapperne sammen. I opskriften beskrives der to forskellige. Den anden løsning er lidt pænere men synes sagtens det kan forsvares bare at hækle dem sammen. Husk at gøre det på vrangsiden!

Tåen er den eneste lappe der skal bøjes da det ellers ikke går op

På bagsiden er alle ender hæftet godt så de ikke ses (eller mærkes når den lille hånd er på jagt efter gaver)

Et styks færdig julesok - nu må det godt blive december ;)

Skriv en kommentar

Hæklet tæppe

Har du aldrig hæklet med zpagetti garn så er du nødt til at prøve det - og det er rigtig velegnet til større ting som tasker, tæpper, puffer, kurve osv. 

Da jeg var gravid hæklede jeg dette tæppe i zpagettigarn til Vigga:

Selvom tæppet er stort går det forholdsvist hurtigt fordi man bruger så tykt garn - typisk hækles der med str 10-12 når man bruger zpagetti - men sådan et tæppe er nu alligevel en tidsrøver.

Opskriften er fundet på bloggen Lutter idyl HER 

- det er en forholdvis nem opskrift, men hver opmærksom på følgende linje: "Alle omgange starter med en lm og slutter med en km i første fm på omg (OBS: Mange laver her fejl, du skal springe den lm du startede med at lave over og lave en km i den første fm du lavede efter luftmasken, først derefter starter din nye omgang! prøv evt. at tælle hvor mange masker du har på omgangen for at tjekke at du ikke har lavet for mange).

Men ellers er opskriften ret simpel og man øger blot hver omgang med 6 fastmasker jævnt fordelt hele vejen rundt. dvs
1.omg. 6 fastmasker (I en magisk ring eller lignende)
2. omg. 12 fm
3. omg. 18 fm 
...

Men tag et kig på lutter idyls blog for at se mere om opskriften, vil ikke kopiere den ;)

Jeg kan ikke huske hvor mange fastmasker jeg endte på for at få denne størrelse, men tæppet måler 107cm i diameter. Når tæppet er færdigt vil det som oftest være både bøjet og kantet, det var mit også! Jeg lagde det i pres med tunge bøger øvenpå nogle dage og derefter hev og trak jeg godt i det og så blev det fint rundt.

En god ide kan være at investere i et par safety stitch markers (købes på nettet eller i garnbutikker) til at markere omgange med ;) Der er rigeligt med tællearbejde i sådan et tæppe og samtadig at holde styr på hvornår man har nået en omgang er næsten umuligt - man kan også bruge en alm sikkerhedsnål. 

Zpagetti garn kan også købes på både nettet og i garnbutikker. Mit er købt hos Fox & Jane der både har fysisk butik i Ballerup samt en Webshop. Vær opmærksom på at farverne på zpagetti garn varirer meget og man kan aldrig være sikker på at få en rulle magen til den man købte sidste uge, så køb rigeligt med det samme. Vær også opmærksom på at tykkelserne som oftest ikke er helt den samme. På mit tæppe var den røde og den orange meget tykkere end den gule og pinke.

Til dette tæppe brugte jeg 4 ruller zpagetti-garn. Havde en lille rest tilbage af den pinke og den gule mens den orange og den røde var brugt helt op. 

------
Kan du ikke hækle? Det er rigtig nemt og kan læres via mine video-guides HER

 

Skriv en kommentar

Hæklet slaskekanin

Jeg ville egentlig have lavet en slaskedukke til Vigga men kunne ikke finde en pasende opskrift - kender nogen en god dukkeopskrift må I gerne linke til den i en kommentar - så istedet blev det en slaske-kanin ;) Den måler ca. 40 cm. 

Opskriften har jeg fundet HER på Carinas blog Den Lille Elefant.

Materialer:
2,5 bundter hvid bomuldsgarn
1 bundt lyserød bomuldsgarn
Rest af brun og hvid bomuldsgarn (til øjne)
2 kanpper
Hæklepind str 3,5
Stofrest + elastik til nederdel

Forfra og bagfra. Selerne krydser hinanden på ryggen. Husk at sætte knapperne godt fast så små børnemunde ikke får fat i dem :)

Jeg har valgt at hækle øjne istedet for knapper.

På Carinas blog kan man også finde opskriften på små hæklede sko til kaninen - måske jeg skal få lavet dem en dag :)

------
Kan du ikke hækle? Det er rigtig nemt og kan læres via mine video-guides HER

Skriv en kommentar
Follow my blog with Bloglovin